COMMUNICATIE BUREAU DE GEUS
Ce ne sont que des gueux?!?

NIEUWS & BLOGS


Op de valreep

2 januari 2023 Op de denkbeeldige valreep die 2022 en 2023 met elkaar verbond, kreeg ik van Greenity nog een wat grotere opdracht die vier reportages en een coverfoto behelsde. In woord en beeld portretteerde ik vier mechanisatiebedrijven die de bollen- en vaste-plantensector als werkgebied hebben en stuk voor stuk heel ver gaan in het specifieke klantwensen. "Iedere bollenteler wil een machine net even anders of loopt in de praktijk tegen iets aan wat volgens hem beter kan," vatte Jan Wijnker in Breezand de rode draad in de vier artikelen perfect samen. "Daarvoor is hij bij mij aan het goede adres, want ik hou van uitdagingen, sta open voor nieuwe ontwikkelingen en zeg op technisch en constructief gebied niet snel nee.” Dat gold zeker ook voor de drie andere bedrijven, Mechanisatie Bollenstreek in Lisse, Mechanisatie Haarlemmermeer in Hoofddorp en Loonbedrijf Denneman in Heemskerk. Voorzien van een coverfoto van een lassende monteur die ik bij Wijnker had gemaakt, verschenen de vier reportages in Greenity 135, een themanummer dat op 30 december 2022 verscheen en gericht is op de Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek die van 10 t/m 12 januari 2023 plaatsvindt.

Daar zeilde op de Noordzee...

28 oktober 2022 Ook beroepshalve moet het natuurlijk wel een beetje leuk blijven en daarom ben ik als journalist altijd op zoek naar een invalshoek of een beetje sfeer dat een artikel net iets extra's geeft en boven de middelmaat uittilt. Dat valt in het Teams Tijdperk (TT) niet altijd mee, maar laatst diende zich een mooie gelegenheid aan. Voor de site www.energiepodium.nl moest ik in korte tijd twee artikelen schrijven waarin de Noordzee een hoofdrol speelde. Voor een van de twee artikelen mocht ik zelfs afreizen naar de haven van Scheveningen, waar de Week van de Noordzee plaatsvond en waar ik tussen de diverse paneldiscussies door vanaf de bovenste verdieping van Campus&Sea deze foto kon maken. Nog voor ik op pad ging had ik de tekst van het liedje 'Noordzee' van Boudewijn de Groot opgezocht, in de hoop dat ik er een regel van zou kunnen gebruiken om een van beide artikelen op te leuken. Lang verhaal kort: dat is niet gelukt, daarvoor bleek de tekst veel te specifiek. Schrale troost was dat ik en week later tijdens een bezoek aan Dolmans Landscaping in Amsterdam werd begroet door een blaffende hond. "Vinden jullie het goed als ik probeer de hond in het artikel te verwerken?", vroeg ik na afloop van het interview, een beetje cryptisch inderdaad. Dat was goed en dus kon ik het zakelijke artikel afsluitend met wat sfeer en een persoonlijke touch:

Ook ‘bedrijfshond’ Hailey, die iedere bezoeker enthousiast verwelkomt, past volgens Janssen bij de sfeer en cultuur van Dolmans Wieringen Prins. Musch, lachend: ‘Het is mijn hond. Ik neem haar iedere dag mee naar kantoor. Zelf hoef ik haar eigenlijk nooit uit te laten, want daar zijn in de middagpauze gegadigden genoeg voor. Collega’s, klanten… iedereen vindt het leuk, zo’n hond op kantoor. En inderdaad, het past wel bij het bedrijf dat Dolmans Wieringen Prins wil zijn en blijven.’

En....?

25 mei 2022 Ook aan de zomereditie van VG Visie die begin juni verschijnt, heb ik weer een aantal bijdragen geleverd. Voor de meeste artikelen interviewde ik architecten, ontwikkelaars en/of aannemers, meestal via Teams en soms op locatie. Voor het interview met Nadja van Es en Gard Stals van de Limburgse ontwikkelaar JPO reed ik zelfs helemaal naar Heerlen, waar het interview in het befaamde Glaspaleis plaatsvond. Eén van de JPO-projecten bleek 'en' te heten, zonder hoofdletter. Die naam vond ik te mooi om niet in het artikel te verwerken: 

Van Es: ‘Waar we ook heel trots op zijn is ‘en’.’

In het mooie Glaspaleis in Heerlen waar het gesprek met Van Es en Stals plaatsvindt, valt even een verwarde stilte die na een paar seconden door de journalist wordt doorbroken.

En..?
Van Es: ‘Ja, ‘en’ is de naam van het concept dat we hebben ontwikkeld voor de stadsbruglocatie in Weert. Rondom een bezinningstuin komen drie gebouwen die plaats bieden aan negentig appartementen en studio’s, twee buurtfuncties en kleinschalige horeca. Iconisch maar met een menselijke maat, mede dankzij het driedimensionale daklandschap.’

De energietransitie begint in... Velsen

4 februari 2022 In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen half maart, maak ik voor de site Energiepodium.nl een serie over de impact van de energietransitie op gemeenten. Ik ben dichtbij huis begonnen, in Velsen, en los van het feit dat dat lekker dichtbij is valt daar veel voor te zeggen. De grootste plaats van de gemeente is namelijk IJmuiden, dat vaak in één adem wordt genoemd met een van de grootste CO2-uitstotende bedrijven van Nederland: Tata Steel. Zowel Velsen als Tata Steel hebben grote ambities om in alle opzichten te vergroenen en dat moet ook wel, want in 2050 moet Nederland onder andere aardgasvrij zijn. Hoe dan ook bood de keuze voor Velsen de kans om het artikel af te sluiten met een, vergeef me de uitdrukking, persoonlijke noot:

Als wethouder Bal aan het eind van het gesprek hoort dat de EnergiePodium-redacteur in Velsen woont en vorig jaar zonnepanelen op zijn dak heeft laten leggen, veert hij enthousiast op. ‘Heb je dat al gemeld bij de gemeente? Nee? Meteen doen! Voor ieder duurzaam initiatief dat CO₂-reductie oplevert, hoe klein ook, planten wij namelijk ergens in Velsen een extra boom. Het idee achter die actie is dat verduurzaming en vergroening hand in hand gaan, met uiteindelijk ook een steeds klimaatadaptievere gemeente als resultaat.’

Waarom moeilijk doen...

23 september 2021 ... als het makkelijk kan? Voor een artikel in o.a. het Noordhollands Dagblad en het Haarlems Dagblad moest ik op zoek naar mensen voor wie hun werk hun lust en hun leven is. Die bleken best lastig te vinden: ik kom veel mensen tegen die hun werk lijken te beschouwen als een soort noodzakelijk kwaad, dat vooral nodig is om hun privéleven en hobby's te faciliteren. Niets mis mee, ieder z'n meug en je hebt er vooral jezelf mee, maar dicht bij huis kwam ik gelukkig ook twee mannen tegen die gek zijn op hun werk. Loonwerker Maarten Bakker heeft in het dorp waar ik niet geboren maar wel getogen ben, Dirkshorn, een mooi loonbedrijf. Ik volg hem op Facebook en ben hem vast ook wel eens op de Dirkshorner Kermis tegen het lijf gelopen. Met Elwin Bijl (en een paar andere zzp'ers) deel ik een ruimte in het Hodshon Huis, waardoor ik bijna dagelijks van dichtbij kan zien hoeveel tijd, energie en passie hij in zijn werk stopt.   

 Goed om te lezen

2 juni 2021 Het is het lot van ieder kleine bedrijf. Of nee, laat ik het niet veralgemeniseren: van dit kleine bedrijf. Communicatie Bureau De Geus. Je hebt het zo druk, dat je niet toekomst aan sociale media als LinkedIn en Instagram, laat staan aan het schrijven van blogs en berichten voor de eigen site. Het is dan mooi om af en toe mee te kunnen liften met iemand als Mireille Beumer, expert op het gebied van trends als 'het hybride werken' en 'het asynchrone werken'. En zeer actief op social media. 'Mag ik het artikel delen?' vroeg ze over het interview dat ik met haar had voor o.a het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander. Tuurlijk mocht ze dat. Alleen op LinkedIn al werd het artikel met de kop 'Niet online kantoortje spelen' vervolgens binnen de kortste keren 86 keer geliked, 28 keer van positief commentaar voorzien en veelvuldig gedeeld.

Dit is in zoverre een wat hybride nieuwsbericht dat er ook een andere kant is. 'Verschillende appjes vanmorgen: Mireille, je staat in de krant!' introduceerde Beumer het bericht op LinkedIn, ten teken dat regionale kranten, anders dan wel eens wordt gedacht, nog steeds verrassend goed worden gelezen.

Wat óók wel weer eens goed is om te, eh, lezen.  

'Walking interview' in Ramplaankwartier

9 maart 2021 Het was niet de eerste keer en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn: een 'walking interview'. Aanleiding was ditmaal een korte serie artikelen voor de site EnergiePodium over het Programma Aardgasvrije Wijken, de 'grootste verbouwing in Nederland sinds de wederopbouw'. Ik kon het op de fiets redden: Eelco Fortuyn is de drijvende kracht achter het plan om  het Ramplaankwartier in Haarlem zoveel mogelijk gasvrij te maken. Vanwege corona kozen we er voor om het interview te houden tijdens een wandeling door de mooie wijk in het westen van Haarlem. Dankzij het voorjaarszonnetje was dat geen straf, al maakte de schrale wind duidelijk dat we er nog niet zijn. En dan doel ik voor de verandering zowaar een keer niet op corona maar op het voorjaar... 

Teamsspirit of teamspirit?

16 december 2020 Corona ten spijt, was 2020 in alle opzichten een uitstekend jaar voor Communicatie Bureau De Geus. Bestaande en nieuwe opdrachtgevers zorgden voor een constante workflow, met overwegend mooie opdrachten die ook in de doorgaans wat rustiger zomerperiode gestaag binnen bleven komen. Het grote verschil ten opzichte van de voorgaande jaren was het gebruik van Microsoft Teams. Mijn inschatting is 90 procent van het 'verhaal halen' dat je als mijn corebusiness zou kunnen beschouwen, plaatsvond via dit 'communicatie- en samenwerkingsplatform dat chatmogelijkheden, videoconferentie, bestandsopslag, waaronder gedeelde bestanden, en integratie van applicaties samenbrengt'. Mooi dat het op die manier kan, jammer dat het nodig was, want uiteindelijk gaat er niets boven een interview op locatie. Het mooiste voorbeeld daarvan was misschien wel het rondetafelgesprek met Tessa Steenkamp, Ferdinand Grapperhaus, Susanne Balm, Niraj Sewraj, Marieke Korenjak, Gert-Wim Bos, Marijn Schenk en Bas van Veggel dat op woensdag 16 september plaatsvond in B.Amsterdam. In combinatie met mooie foto's van Marcel Krijger, stond het artikel over de Stichting Wiechert die 'het stimuleren en cultiveren van jong, ondernemend en creatief talent in de vastgoedsector' als doel heeft, deze maand in het magazine Wintergasten van uitgeverij VG Visie. Al zeg ik het zelf: het was aardig gelukt om het levendige rondetafelgesprek samen te vatten, met als afsluiter een vraag van Ferdinand Grapperhaus (inderdaad, de zoon van): "Is het idee om binnenkort nog eens af te spreken, om vanuit onze verschillende perspectieven te brainstormen?" Iedereen was er voor te porren. Goed voor de teamspirit dus, zo'n rondetafelgesprek op locatie, en slecht voor de Teamsspirit, want ik ben er van overtuigd dat het resultaat in dit geval in alle opzichten veel minder was geweest als het via Teams had plaatsgevonden.

Aanjager? Even Cornelis bellen!

16 oktober 2020 Ook voor het 'najaar 2020-nummer' van Aanjager, moest ik weer naar fruitteler Cornelis Uijttewaal in Werkhoven. De oogst van appelen en peren was in volle gang en dus had hij weinig tijd. Ik stelde mijn vragen terwijl we door de boomgaard liepen én terwijl we stonden bij het onderwerp waar het interview ditmaal over ging: een innovatief weerstation dat ook het vochtgehalte in de bodem meet. Op de terugweg naar huis, op de A2 ter hoogte van Breukelen, realiseerde ik me opeens dat Uijttewaal degene is die ik tijdens mijn werkzame leven het vaakst heb geïnterviewd. Vijf keer? Zes keer? Hij is heel innovatief en nooit te beroerd om mee te werken aan een artikel in de uitgave van de provincie Utrecht en Roodbont Publishers, dus zo vreemd is dat op zich niet. Vreemd is wel dat ik na al die jaren nog steeds iedere keer moet checken hoe je zijn achternaam ook alweer spelt... 

Heel veel vliegen in één ecologische klap

23 juli 2020 ZIN! Katalysator? Breekijzer? Pleister op alle wonden? Dat de NLG Groenbemestermix zich tot dusver heeft ontpopt als hét succesnummer van het project is niet verwonderlijk want, met excuses voor de wat ongelukkige beeldspraak, het lijkt er op dat een bollenteler er heel veel vliegen in één klap mee slaat.

Uit: 'Bollentelers verwennen bodem met uitgekiende mix van 22 groenbemesters', een artikel in # van Greenity 72, 31 juli 2020.  

 Bij het artikel in Greenity werd onder andere deze foto geplaatst, van het inzaaien van de NLG Groenbemestermix. Naast de John Deere en de Fendt mag de wolkenlucht er ook zijn.

Verhaal komen halen... het mag weer!

2 juli 2020 - Voor Communicatie Bureau De Geus heeft de 'corona-lockdown' ruim drie maanden geduurd. Sinds eind juni werk ik weer vanuit het mooie Hodshon Huis, dat mede dankzij de afstand tussen de bureaus behoorlijk 'coronaproof' is en bijna geheel voldoet aan de eisen die aan het Six Feet Office worden gesteld. Ik heb het even gecheckt: voor diverse opdrachtgevers heb ik tijdens de lockdown van half maart tot eind juni ruim veertig interviews gedaan met behulp van de digitale communicatieplatforms Zoom en Microsoft Teams. In combinatie met een verhuizing en een intensieve verbouwing die goeddeels samenviel met de pandemie verliepen ze soms wat chaotisch, maar toch: het werkte, letterlijk en figuurlijk. Conform de bedrijfsslogan, kwam ik vóór corona op twee verschillende manieren 'verhaal halen': telefonisch of op locatie, bij iemand thuis of op kantoor. Daar is nu een derde manier bijgekomen: verhaal halen via een videoconferentie, met behulp van Zoom of Microsoft Teams. Wat mij betreft is het een blijvertje, al was het maar omdat het enorm veel reistijd scheelt én mooie resultaten kan opleveren. Het interview met Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield is daar een goed voorbeeld van.   

Door corona aan huis gekluisterd 

27 maart 2020 - De corona-pandemie heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Het is heel klein leed vergeleken met de mensen die direct getroffen zijn door het covid-19-virus, maar zelf stond ik op het punt om voor diverse opdrachtgevers aan een serie interviews te beginnen toen ook Nederland op slot ging. Conform de RIVM-richtlijnen werk ik sindsdien thuis. Vrijwel alle afspraken konden worden aangepast van 'op locatie' naar 'telefonisch'. Persoonlijk vind ik dat vooral jammer voor de interviews voor Aanjager (zie hiernaast), want ik kom graag bij boeren en tuinders over de vloer/op het erf. Het is niet anders. Tussen de telefonische interviews door probeer ik bijbehorend beeldmateriaal te organiseren en daarbij werd ik getroffen door deze mooie foto van Arthur de Bruin, van krabbenscheren die essentieel zijn voor de 'groene glazenmaker', een bedreigde libellesoort. Het mooie weer, het verstilde water, de dreiging die altijd uitgaat van foto's die half onder water zijn genomen... Op de een of andere manier is dit beeld veelbetekenend, voor m'n huidige werkplek, voor corona, voor de land- en tuinbouw, voor bijna alles eigenlijk.     

Tankstations in transitie

10 februari 2020 - Wat moeten tankstations, als bijna iedereen straks elektrisch rijdt? De antwoorden staan in het rapport 'Tankstations in transitie', dat op woensdag 5 februari in Den Haag / Ypenburg werd overhandigd aan Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland (tweede van rechts). Leuk, weer eens een Tota(a)l nieuwe opdracht(gever) en een nieuw onderwerp om over te schrijven.

Irene Schouten blikvanger 'Kanister'

13 december 2019 - Met topschaatster Irene Schouten als blikvanger op de cover, is 'Kanister' begin december verschenen en inmiddels naar alle relaties van BASF Agricultural Solutions Nederland verzonden. Met een omvang van op de kop af 100 pagina's is het voor Bureau De Geus de grootste en misschien ook wel de mooiste klus van 2019. John Scholten maakte alle foto's, ik alle teksten. Naast een interview met Schouten bevat Kanister (de naam is ontleend aan de kunststof tank waarin veel BASF-producten worden vermarkt)(foto)reportages over Arnhem, Luik en Weingut von Winning in Deidersheim (Pfalz). Daarnaast is er een interview met Eric Kiers, die de visie van BASF verwoordt op biodiversiteit, de toekomst van de land- en tuinbouw en de duurzame strategie van het chemieconcern, en een dubbelinterview met de sales managers Lous Rus en Ron van den Beukel.   

De mooiste sector van Nederland?

2 oktober 2019 - Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is de mooiste sector van Nederland? Dat is natuurlijk een hypothetische vraag, want iedere sector heeft z'n leuke en minder fraaie kanten, maar voor mij is de land- en tuinbouw op z'n minst een grote kanshebber. Op het moment dat ik weer een kleine tournee langs veehouders en fruittelers in Utrecht maakte, voor één van de opdrachtgevers van het eerste uur (Aanjager / provincie Utrecht), demonstreerden op dinsdag 1 oktober duizenden boeren en tuinders voor meer waardering en respect. Biodiversiteit, gewasbeschermingsmiddelen, stikstof, dierwelzijn... Veel dossiers zijn complex en sommige agrariërs zijn ongetwijfeld niet op ieder front het braafste jongetje van de klas (wie wel?), maar voor een andere, nieuwe opdrachtgever (BASF Nederland) verwoordde ik het als ghostwriter zo: 'De agrarische sector verdient waardering en respect voor de innovatieve en steeds duurzamer wijze waarop de groeiende wereldbevolking van betaalbaar voedsel van topkwaliteit wordt voorzien. En dat in een omgeving die niet altijd even goed geïnformeerd, begripvol en consistent is.''

Tot slot de vrolijke foto bij dit bericht: die maakte ik eind september in de stromende regen op het familiebedrijf van vader Gerard en zoon Marc Verhoef, veehouders in Kockengen. De foto is gemaakt vóór ze poseerden voor de windmolen op de achtergrond, die deel uitmaakt van een zelfontwikkeld systeem om verdroging en inklinking van de veenbodem tegen te gaan. Ze melken 70 koeien. Ik hoop écht dat Marc dat over een jaar of veertig nog steeds doet.

Libero: The End of the Show

15 augustus 2019 - Verdwenen maar niet vergeten. Die kop op de cover van nummer 30 van Libero Magazine, verschenen in mei 2019, geldt ook voor het magazine zelf. Dat is althans mijn stellige overtuiging, nu ik besloten heb de stekker eruit te trekken. De reden is niet verrassend in het digitale tijdperk: de advertentie-inkomsten liepen al een tijdje terug en zicht op verbetering was er niet. Dat voetbalclubs via social media, mail en telefoon teleurgesteld en geschrokken reageren is volgens mij terecht: met Libero Magazine verdwijnt een cluboverstijgend bindmiddel dat doelgroepen die niet iedere avond met een boek in bed liggen, om het zo maar even uit te drukken, toch nog enigszins aan het lezen kreeg. Later meer. Klik hier voor de afscheidsvideo op YouTube, met The End of the Show'van The Cats als toepasselijke soundtrack.

Irene Schouten 'uit de klei getrokken'

15 mei 2019 - Uit de klei getrokken en mooi opgedroogd. Beide uitspraken zijn van toepassing op Irene Schouten, de 27-jarige topschaatster uit Andijk die haar West-Friese roots bepaald niet verloochent. Ik interviewde haar voor het nieuwe relatiemagazine van BASF Agro Nederland, dat eind dit jaar moet verschijnen. Het gesprek ging niet alleen over schaatsen, maar ook over de tulpenkwekerij in Andijk, haar toekomstplannen en duurzame land- en tuinbouw. 

Alle 13 goed!: van lp naar boek

26 februari 2019 - Universal Music heeft 'kind permission' gegeven voor het gebruik van de titel 'Alle 13 goed!' voor een boek dat Bureau De Geus wil uitgeven. In de uitgave komen zestien interviews over 'klassiekers' in de Nederlandse popgeschiedenis, die eerder in diverse regionale kranten zijn gepubliceerd. Het boek moet er uit komen te zien als de verzamel-lp's die in de jaren zeventig en tachtig door Philips/Phonogram werden uitgebracht onder de noemer 'Alle 13 goed!'. Voor het ontwerp van de 'hoes' heeft Cees de Geus Stephan de Groot benaderd. Twee van de zestien artiesten die De Geus heeft geïnterviewd in het kader van de serie zijn inmiddels overleden: Helen Shepherd (The Shepherds) en Gerard Koerts (Earth & Fire).

Bijzondere 'Aanjager'

18 december 2018 Half december is een bijzonder nummer verschenen van 'Aanjager', een uitgave van de gebiedscommissie Utrecht-West en Gebiedscooperatie O-gen. De special was gewijd aan 'natuurinclusieve landbouw'. Ondersteund door FIeR door Hartman,, zijn de meeste teksten en foto's gemaakt door Cees de Geus. Aanjager is gericht op veehouders en fruittelers in de provincie Utrecht. Opdrachtgever is Roodbont Publishers, dat achtereenvolgens De Geus & Hartman en Bureau De Geus al ruim twintig jaar inschakelt voor interviews en reportages.

Ongecompliceerde vrolijkheid

25 november 2018 ZIN! De ongecompliceerde vrolijkheid van de lange Spargo-zanger Ellert Driessen en de kleine zangeres Lilian Day Jackson was niet aan mij besteed in m’n eerste brugklasjaar, dat werd gedomineerd door 40 lesuren per week (echt waar kinderen!), eindeloze fietstochten tussen Dirkshorn en Alkmaar en veel, heel veel huiswerk. 

Uit: 'Een tijdloos liefdesliedje', in de serie 'Klassieker'  op zaterdag 24 november 2018 verschenen in diverse regionale kranten.

Nieuwe stickers op bedrijfsauto

6 september 2018 Het duurt even, maar dan heb je ook wat: ruim 2,5 jaar na het einde van Journalistiek Tekstbureau De Geus & Hartman is de bedrijfsauto van Communicatiebureau De Geus op 5 september eindelijk van nieuwe stickers voorzien. Een reden voor het lange wachten is er eigenlijk niet, dus laten we het er op houden dat de huisstijl / het imago binnen de bedrijfsvoering niet de hoogste prioriteit had (en heeft) ...  

Terug naar roots

13 juli 2018 Bureau De Geus heeft er de afgelopen weken diverse opdrachtgevers bijgekregen. Een ervan is Greenity, de voorzetting van BloembollenVisie dat ontstond uit een samenvoeging van MarktVisie en Bloembollencultuur. Voor Cees de Geus betekent het dat hij een beetje 'terug naar z'n roots' gaat: zijn vader was bollenteler en hij werkte jarenlang bij een bollenbedrijf, de firma H. Frans & Zn in Groenveld. Aan nummer 18 van Greenity leverde hij bijdragen over de tulpenoogst van 2018 ('Het is een vreemd jaar') en de verhuizing van het bloembollenonderzoek van Lisse naar Bleiswijk ('Kun je tulpen telen in Bleiswijk?'). 

Zomerstop voor Libero Magazine

20 mei 2018 Ook voor Libero Magazine zit het seizoen 2017/2018 erop: met #27 werd weer een voetbaljaargang in mei in stijl afgesloten. 'Lachen op en om het voetbalveld' was het thema van het nummer dat boordevol mooie anekdotes uit het amateurvoetbal stond. Opgetekend door Rob Spierenburg, tekende trainer Peter Barzilay van SVIJ misschien wel voor de leukste: “Toen ik jeugdtrainer was bij Stormvogels werden we uitgenodigd voor het 24-uurs toernooi bij DCO. We moesten ‘s nachts om drie uur voetballen. Ik zei tegen organisator Dick Doornebosch dat we alleen kwamen als we na de wedstrijd een Engels ontbijt zouden krijgen. Dat bleek geen probleem. Toen we na de partij de kantine in stapten heette Dick ons van harte welkom. “Kijk jongens”, zei hij. “Whitebread and peanutbutter!”Libero Magazine wordt sinds 2016 uitgegeven door Bureau De Geus.

'Stationstour' NVM in volle gang

27 maart 2018 - Na de 'stadiontour' in 2017 organiseerde NVM Nieuwbouwspecilalisten dit jaar een 'stationstour', die in het teken stond van de ontwikkelingen in de stationsgebieden van achtereenvolgens Amsterdam-Noord, Assen, Utrecht, Arnhem, Breda en Den Haag. 'De invloed van mobiliteit op nieuwbouw' was het verbindende thema, dat ook de rode draad vormde in de reportages die Cees de Geus erover schreef. Hij tekent ook voor een overkoepelend verslag dat in april verschijnt in NVMagazine. 

IJzige kou verstoort distributie Libero

2 maart 2018 - Dat je het weer nooit in de hand hebt, blijkt uit de distributie van het net van de persen gerolde 26e nummer van Libero Magazine - een uitgave van Bureau De Geus. Het eind van de voorjaarsvakantie leek een prima moment om het nummer te verspreiden onder de bijna veertig voetbalclubs in de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Velsen en Zandvoort, maar de kille stuiptrekkingen van de winter van 2017/2018 lijken roet in het eten te gooien. Zelfs als de velden worden goedgekeurd, is het in het eerste weekend van maart waarschijnlijk te koud om te voetballen. Sommige kantines blijven dan ook dicht. In het ergste geval ligt het gratis magazine een week later in alle voetbalkantines en -clubhuizen.

'Zondvloed nu' toont fascinerende foto's

9 februari 2018 - In opdracht van o.a. het Noordhollands Dagblad en de Gooi- en Eemlander maakte Cees de Geus een artikel over de fototentoonstelling 'Zondvloed nu' die de komende maanden is te zien in het Bijbels Museum. Negen fotografen deden een poging het mythische verhaal van de zondvloed dat zowel in de Bijbel, de Koran als de Tora te vinden is naar de tegenwoordige tijd te vertalen, met ruim twintig fascinerende foto's als resultaat. "Het Bijbels Museum wil mensen aan het denken zetten: waartoe zijn wij op aarde?" licht directeur  Carolien Croon de tentoonstelling toe. "Wat staat ons te doen in deze complexe tijd, die zeer bedreigend is maar ook hoop biedt? Ook wat dat laatste betreft, ben ik ervan overtuigd dat deze expositie een schot in de roos is. We staan op een kruispunt. Er móet wat gebeuren, maar het is nog niet te laat. Dat is wat mij betreft een van de conclusies die je uit al die rijke beelden en verhalen kunt trekken.” Het artikel stond op zaterdag 3 februari 2018 in de krant.

Event in de geest van Wiechert

18 januari 2018 - In de namiddag van de dag waarop een winterstorm voor chaos zorgde in Nederland, vond in B.Amsterdam het tweede event van Stichting Wiechert plaats. Deze stichting is opgericht ter nagedachtenis aan de in 2016 op 33-jarige overleden Wiechert Schenk. Zijn jonge leeftijd ten spijt, was hij als projectontwikkelaar in dienst van Cradle of Development (COD) al in staat om het verschil te maken – met projecten als de herenontwikkeling van het Prinsengrachtziekenhuis, De 5 Keizers en B.Amsterdam als resultaat. ‘Het stimuleren en cultiveren van jong, ondernemend en creatief talent in de vastgoedsector (projectontwikkeling/architectuur) maar ook daarbuiten’ en ‘Het voortdurend blijven zoeken naar nieuwe oplossingen en toepassingen in een veranderende wereld in de geest van een bijzonder jong talent’, zijn de doelen van de stichting die opnieuw in de roos schoot: in een DWDD-setting, was de tweede editie op 18 januari levendig, interessant én spraakmakend. Ook ditmaal zorgde Cees de Geus namens Bureau De Geus voor een verslag, dat zal worden gepubliceerd op de site van Stichting Wiechert en in het magazine VG Visie.

Grote bijdrage aan De Bouwagenda

15 december 2017 - Bureau De Geus heeft een grote bijdrage geleverd aan De Bouwagenda, een special van Bouwend Nederland die deze maand verschijnt. Cees de Geus interviewde voorzitter Bernard Wientjes van de Taskforce De Bouwagenda en leverde aan de hand van 22 (!) interviews met betrokkenen daarnaast input voor de artikelen over de elf zogenaamde 'Road Maps' waar De Bouwagenda uit bestaat. Een deel van de afspraken voor de interviews werd gemaakt door Leah de Geus. Vooral gericht op de nieuwe regering, moet De Bouwagenda Nederland helpen aan 'een toekomstbestendige infrastructuur, de vernieuwing en verduurzaming van huizen, kantoren en bedrijfspanden en de integratie van ICT- en datatoepassingen in de bouw'. 

Bijzondere cover jubileumnummer

30 november 2017 - Het vijfentwintigste nummer van Libero Magazine heeft een spraakmakende cover gekregen. Vanwege het jubileum moest-ie vrolijk, kleurrijk en eigenwijs zijn en onderscheidend ten opzichte van de concurrentie. Een artikel over voormalig trainer Barry Hughes van HFC Haarlem gaf de doorslag: de wel heel schreeuwende hoes van de allang vergeten single '(We doen) de hoela hoela' (!) van de flamboyante Brit, werd tot cover gebombardeerd. Niet iedereen zal 'm mooi vinden, maar hij trekt de aandacht en nodigt zeker uit tot lezen - en daar gaat het uiteindelijk om. Libero Magazine #25 ligt vanaf 1 december in alle voetbalkantines in de gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Zandvoort.

Het flamboyante gezicht van Tribes...

30 november 2017 ZIN! Omdat Schaepman als het flamboyante gezicht van Tribes de publiciteit niet schuwt, om het voorzichtig uit te drukken, is het verhaal inmiddels waarschijnlijk bekend: na een succesvolle carrière in het vastgoed die hem langs onder andere Fortis Group, Regus en Chalet Group voerde, zette stamboomonderzoek naar zijn eigen familie hem enkele jaren geleden via zijn schapenhoudende voorouders op het spoor van de 34 nomadische stammen die de wereld nog telt.

Uit: Op mijn 55e ben ik nog steeds een 5-jarig jongetje dat van spelen houdt - een interview met CEO Eduard Schaepman van Tribes, verschenen in het magazine VG Visie/Wintergasten, gepresenteerd in Tivoli Utrecht op donderdag 30 november 2017.

Bijdragen aan 'De Bouwagenda'

26 oktober 2017 - Bureau De Geus levert een flinke bijdrage aan een special over 'De Bouwagenda', een pakket van essentiële oplossingen die de bouwsector bijdraagt aan de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst. De doelstellingen zijn onder andere energieneutrale nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen in 2020 en 50 procent minder gebruik van primaire grondstoffen in 2030. De bijdrage van Cees de Geus bestaat onder andere uit een interview met Bouwcoalitie-voorzitter Bernard Wientjes en interviews over de elf 'roadmaps' die de Bouwagenda bevat.

Libero #24 is verschenen

14 september 2017 - Nummer 24 van Libero Magazine, een uitgave van Bureau De Geus, is verschenen en ligt vanaf 15 september in alle voetbalkantines en - clubhuizen in de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Velsen en Zandvoort. Naast vaste rubrieken als 'Thuis bij...' (HFC EDO), 'De kleinzoon van...' (Ruud Geels) en 'Clubicoon' (Ton Vinken van HBC), bevat dit nummer weer veel nieuws over het amateurvoetbal in Haarlem en omstreken. De voorbereidingen voor jubileumeditie #25 zijn inmiddels in volle gang.

Zomerstop voor serie 'Klassieker'

1 juli 2017 - Met een aflevering over 'Even aan m'n moeder vragen' van band Bloem, is voor de serie 'Klassieker' de zomerstop aangebroken. De serie gaat na de zomer verder. Tot dusver zijn naast 'Even aan m'n moeder vragen ook 'House for Sale' van Lucifer (Zaandam), 'Dank u' van The Shepherds (IJmuiden), 'Manhattan' van G'race (Den Helder) en 'Terug naar de kust' van tekstschrijver Theun de Winter (Texel) aan bod gekomen in de serie die verschijnt in de weekendbijlage van o.a. het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander. 

'Beleggen in Nederlands vastgoed'

19 april 2017 - Tussen al het 'innovatiegeweld' door, is op het NVM Business Innovatiecongres op 18 april 2017 in Nieuwegein de uitgave 'Beleggen in Nederlands vastgoed' gepresenteerd. Rudolf Bak analyseerde de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt, en dan vooral het vele buitenlandse geld dat er de laatste jaren in wordt geïnvesteerd, Cees de Geus interviewde dertien betrokkenen. Waaronder vertegenwoordigers van banken, makelaars, taxatiebureaus en belangenbehartigers. De circa 650 bezoekers van het innovatiecongres kregen de uitgave mee. 'Beleggen in Nederlands vastgoed' zal ook in het Engels worden vertaald.

Stadiontour' van NVM zit erop

18 februari 2017 - De 'stadiontour' van de nieuwbouwmakelaars van de NVM zit erop. Bureau De Geus maakte de afgelopen weken van iedere bijeenkomst een verslag en een terugblik, voor NVMagazine. Beste dagvoorzitter: Leo Bosch. Mooiste ruimte: Amsterdam ArenA. Beste spreker: Toon Gerbrands (met Jan Lammers, Ron Jans, Martin van Geel en Frans van Seumeren als runner-up). Beste fotograaf: Nicole Romijn Fotografie. Grootste behoefte aan nieuwbouwwoningen: Amsterdam. Beste lunch: Stadion Galgenwaard. Mooiste stadion: De Kuip, Stadion Feijenoord. 

'Een nieuw leven' krijgt vervolg

10 januari 2017 - In opdracht van NVM Business is Cees de Geus begonnen aan een serie interviews voor een nieuwe brochure over beleggen in vastgoed. Of beter gezegd: de rol die makelaars en taxateurs daarbij kunnen spelen. Uitgangspunt voor de nieuwe brochure is 'Een nieuw leven', een brochure over de transformatiemogelijkheden van kantoren die een jaar geleden verscheen. Bij de interviews trekt Cees de Geus nauw op met marktanalist en dataleverancier Rudolf Bak.

Amnesty klopt aan bij De Geus

5 oktober 2016 - Bureau De Geus gaat de communicatie verzorgen voor de groep Haarlem e.o. van Amnesty International Nederland, de organisatie die zich sinds 1961 wereldwijd inzet voor de naleving van de mensenrechten. De Amnesty International-groep Haarlem e.o. werd in 1966 opgericht, is daarmee oudste nog actieve groep in Nederland en bestond in 2016 vijftig jaar. 

Nieuwe site van Libero is online

3 augustus 2016 - Als een soort 'digitaal visitekaartje' is de site van Libero Magazine sinds 3 augustus online. Communicatie Bureau De Geus is met ingang van het seizoen 2016/2017 uitgever van het blad over amateurvoetbal in de gemeenten Haarlem, Heemstede, Velsen, Zandvoort en Bloemendaal. Tussen de magazines door zal Libero Magazine vooral blijven communiceren via Facebook. Het magazine wordt gratis verspreid via alle voetbalkantines en -clubhuizen in de regio. Het eerste nummer van het seizoen 2016/2017 verschijnt op 10 september 2016.

'De Achterkamer' gaat op slot

7 juni 2016 - Na anderhalf jaar gaat 'De Achterkamer' op slot. In de serie in het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander portretteerde Cees de Geus van Bureau De Geus Tweede Kamerleden. Hielco Kuipers nam in de zogenaamde 'Handelingenkamer' van de Tweede Kamer steevast de fotografie voor zijn rekening. Parlementariër Eppo Bruins van de ChristenUnie sloot de serie op zaterdag 4 juni 2016 in stijl af. Volgens hem worden mensen die écht waarde toevoegen aan de samenleving niet meer op waarde geschat. “Leraren, politieagenten, verplegers, kleine ondernemers… Ze zijn het fundament van de samenleving maar mogen blij zijn met een modaal inkomen. Daarmee vergeleken voegen bankiers en beurshandelaren niets toe aan de maatschappij, terwijl ze tonnen verdienen. Als het geen miljoenen zijn. Er is een soort schaduwmaatschappij gecreëerd door en voor hoogopgeleiden die alleen maar welvaart aan het verschuiven zijn. Kinderen worden geprest om naar het vwo te gaan, zodat ze later bedrijfseconomie kunnen gaan studeren, terwijl op vmbo’ers wordt neergekeken. En in het verlengde daarvan op vakmanschap. Op met je handen werken. Op écht waarde toevoegen. Neem van mij aan: vmbo’ers hebben de toekomst van Nederland in handen. Toen vuilnismannen in New York gingen staken, moest na vijf dagen de noodtoestand worden uitgeroepen. Toen bankiers in Ierland hun werk neerlegden, zijn ze na zes maanden maar weer schoorvoetend aan de slag gegaan. Niemand miste ze, niemand had het in de gaten!”

'Dying Seconds' voor Libero?

BLOG - 20 april 2016 - De tekst 'Dying seconds for Libero Magazine?' en dan een foto erbij van een scorebord dat de 90e minuut aangeeft... Dat was het plan voor de cover van het laatste (?) nummer van Libero Magazine (zie kader). Op zondag 3 april 2016 werd aan het eind van een drukke zondagmiddag een eerste poging gedaan om de foto te maken en wel bij de wedstrijd BVC Bloemendaal-Olympia Haarlem. Het werd niets, want BVC Bloemendaal bleek geen scorebord te hebben...

Daarom moest het een week later gebeuren, op zondag 10 april 2016, in de 90e minuut van de wedstrijd tussen Alliance'22 en Schoten. Maar waar ga je staan? En hoeveel tijd heb je om de foto te maken? Een minuut? Twee minuten? De lichte nervositeit die zich van tevoren meester had gemaakt van Cees de Geus bleek onterecht, getuige de foto hiernaast. De scheidsrechter liet maar liefst acht minuten doorspelen. En de blessuretijd was nog maar net begonnen toen enkele spelers van Alliance'22 en Schoten precies in de baan van de nieuwe Tamron-lens, met het scorebord op de achtergrond, aan een fotogeniek gevecht om de bal begonnen...

Klik.

Soms zit het mee, soms zit het tegen, zullen we maar zeggen, ook voor een voetbalmagazine dat zich in z'n 'dying seconds' bevindt...

'Doe toch eens even normaal'

5 maart 2016 - Het gesprek zelf gaf er geen enkele aanleiding voor, maar de locatie van het interview met Tweede Kamerlid Marith Volp was te mooi om de kans voorbij te laten gaan: 'museum van de geest' Het Dolhuys, gevestigd in een voormalige krankzinnigeninrichting in Haarlem. Het interview stond op zaterdag 5 maart o.a. in het Noordhollands Dagblad en begon als volgt: 'In de aanloop naar deze twaalfde aflevering van ‘De Achterkamer’ is een lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling gegaan: ‘doe toch eens even normaal!’ zeggen tegen een Tweede Kamerlid.'

Eindsprint voor serie '1 van 21'

29 februari 2016 - Vanwege bezuinigingen wordt de serie '1 van 21', waarin Bureau De Geus alle raadsleden van de gemeente Langedijk portretteert, versneld afgerond. Voor aflevering 19 wilde raadslid Aad Duijs op de foto met dit bordje. Hij legt uit waarom: "‘Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht’ hield mijn oudere broer Peter me voor, nadat ik in 2010 met voorkeursstemmen in de gemeenteraad was gekozen. Ik heb zijn uitspraak in dertien prachtige schilderijtjes laten verwerken en die vervolgens overhandigd aan alle fractievoorzitters en de toenmalige leden van B&W. Omdat Peter drie jaar geleden is overleden, koester ik zowel het bordje als de uitspraak."

Met nog twee raadsleden te gaan, is dit de derde serie '1 van 21' die Bureau De Geus tot een goed einde brengt. Keiharde trekkerporno...

6 juli 2022 - 'Trekkerporno' noemt hoofdredacteur Hans van der Lee van bloembollenvakblad Greenity het: de fascinatie van boeren en tuinders voor grote, blinkende trekkers, op de keper beschouwd gewoon een van hun vele bedrijfsmiddelen. Over die fascinatie, die ik als tuinderszoon deel, valt veel te schrijven, maar dat ga ik nu niet doen - al was het maar omdat trekkers door de protesten tegen het stikstofbeleid bij veel niet-agrariërs momenteel geen warme gevoelens oproepen. Ook daar valt veel over te schrijven en ook dat ga ik nu niet doen. Ik beperk me tot de constatering dat ik onlangs behoorlijk aan mijn trekken kwam tijdens de uitvoering van een opdracht voor Greenity: een rondje maken langs diverse bollenvelden in Noord-Holland, om een indruk te geven van de tulpenoogst. Mede dankzij het schitterende weer mocht, al zeg ik het in alle bescheidenheid zelf, het resultaat er zijn. Poah!

Om mijn eigen fascinatie voor grote John Deere's, Fendt's en Massey Ferguson's te duiden, hoef ik overigens geen psychiater te raadplegen maar alleen maar te denken aan de Russische (!) Ursus C-35 waarmee mijn vader in de jaren zestig en zeventig maar net het hoofd boven water hield in de zware West-Friese klei.

'Niemand met schulden verdient levenslang'

26 januari 2022 Voor de nieuwsbrieven van de Stichting BKR heb ik Marjolein Moorman al meerdere keren geïnterviewd, in haar functie van wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering in Amsterdam. Het waren vaak zakelijke gesprekken, naar aanleiding van wijzigingen van de wetgeving op het gebied van schuldhulpverlening. Voor het magazine Inzichtelijk van BKR sprak ik haar eind vorig jaar over haar boek 'Rood in Wassenaar - pleidooi voor een kansrijk leven voor iedereen'. Bijzonder is namelijk dat Moorman ervaringsdeskundige is: met haar twee broers erfde ze in 1999 een schuld van 60.000 euro van haar overleden ouders. "Omdat ze er op heel jonge leeftijd niet meer waren, moesten wij het zelf rooien," zegt ze in het interview dat eind januari verscheen on der de kop 'Niemand met schulden verdient levenslang'. "Ik realiseerde me al vroeg dat we daarbij geluk hebben gehad. We kunnen alle drie goed nadenken, zijn gezond en hebben doorzettingsvermogen. Van onze ouders hebben we bovendien de instelling meegekregen dat alles altijd oplosbaar is en dat het altijd beter kan. Met ons is het dus wel goed gekomen. Maar je ziet hoeveel impact een beetje pech in je leven kan hebben.” Klik hier voor het gehele interview.     

Persoonlijk verhaal over ramp in Ahrdal

6 augustus 2021 Bij een klein bedrijf als Communicatie Bureau De Geus is het onvermijdelijk dat privé en zakelijk vaak door elkaar heen lopen. Half juli was er opeens sprake van een onontwarbare kluwen, die werd veroorzaakt door de 'flutkatastrophe' die het Ahrdal op 14 en 15 juli trof. Samen met mijn moeder, enkele zussen en zwagers heb ik in die mooie streek in de Eifel namelijk al twintig jaar een kleine recreatiewoning: 't Ahre End. Het 'bruine huisje', zoals het ook wel werd genoemd, bleef ongedeerd tijdens de 'lawine van water' die een even dodelijk als verwoestend spoor door het Ahrdal trok. Ook kasteeldorp Kreuzberg waar 't Ahre End deel van uitmaakt, werd deels van de kaart geveegd en tientallen jaren teruggeworpen in de tijd. Met mijn contacten met onze schoonmaakster Margreth Schmitz als uitgangspunt, verwerkte ik de ervaringen in een persoonlijk verhaal dat op donderdag 22 juli werd gepubliceerd in o.a. het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander. Het artikel leverde me heel veel feedback op, in de vorm van tientallen apps, sms-jes en mails.

Het herstel van het Ahrdal gaat jaren duren en velen vrezen dat het gebied nooit meer de oude zal worden. De verhuur van 't Ahre End is voorlopig opgeschort. De recreatiewoning is ter beschikking gesteld aan de zwaar getroffen inwoners van Kreuzberg.

  Ook Kreuzberg werd deels van de kaart geveegd door de 'lawine van water' die op 14 en 15 juli door het Ahrdal raasde.

Bureau De Geus partner SDD 

20 april 2021 Communicatie Bureau De Geus is partner geworden van de Stichting Dynamisch Dirkshorn (SDD), een samenwerkingsverband tussen de verenigingen en stichtingen binnen de dorpen Dirkshorn, Stroet en Groenveld. Namens deze drie dorpen wil de SDD als een netwerkorganisatie het aanspreekpunt worden richting de gemeente Schagen en andere overheden en organisaties. Cees de Geus is net niet geboren maar wel getogen in Dirkshorn, vandaar.

Meer info is te vinden op de site www.dirkshornbruist.nl

 Vijf jaar Bureau De Geus!

2 januari 2021 Op 1 januari 2021 bestond Communicatie Bureau De Geus op de kop af vijf jaar! Vanwege de coronacrisis kon het eerste lustrum niet worden gevierd. Wel werd in kleine kring de balans opgemaakt van vijf mooie, succesvolle jaren die in alle opzichten naar meer smaken.

In één klap in een heel ander daglicht

15 oktober 2020 ZIN! Zeven maanden nadat in Rotterdam ‘één van de meest efficiënte, betrouwbare en schone aardgasgestookte elektriciteitscentrales van Europa’ feestelijk in bedrijf was gesteld, vond op 16 augustus 2012 de ‘Klap bij Huizinge’ plaats, met een kracht van 3,6 op de Schaal van Richter nog steeds de zwaarste aardbeving die ooit in Groningen is gemeten. In één klap kwamen zowel de aardgaswinning door de NAM in Noord-Nederland als gasgestookte elektriciteitscentrales in een heel ander daglicht te staan. 

Uit: Intro van achtergrondartikel op site EnergiePodium over de toekomst van gascentrales in Nederland gepubliceerd op 10 september 2020.  

 Geluk en schoonheid in 'Zomertijd!'

23 juli 2020 - Ook deze zomer lever ik enkele bijdragen aan 'Zomertijd', de zomerse weekendbijlage van onder andere het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander. Iedere week is er een ander thema. Voor de weekendbijlage met het thema 'schoonheid' (8 augustus) reisde ik af naar Alkmaar, om verhaal te halen bij de gelouterde sieraadmaker Marc Lange. Voor de Zomertijd met het thema 'geluk' (22 augustus) ging ik om tafel met Gaston Starreveld, ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij, die ik uiteraard de vraag voorlegde of geld gelukkig maakt.  

Aanjager verschijnt ook in 2020

8 januari 2020 - De provincie Utrecht heeft onlangs besloten dat Aanjager ook in 2020 verschijnt. Dat betekent dat de uitgave voor boeren en tuinders in Utrecht aan zijn 25e jaargang gaat beginnen. De productie was van meet af aan in handen van Roodbont Publishers, dat mij vanaf het allereerste nummer in 1995 inschakelde om de teksten en de foto's te maken. Omdat ik toen net begonnen was als freelance journalist, loopt de historie van Aanjager daarmee vrijwel parallel aan die van achtereenvolgens De Geus & Hartman en Bureau De Geus. Via Aanjager communiceert de provincie Utrecht over duurzame landbouw onder de noemer LaMi. De gebiedscommissie Utrecht-West en Gebiedscoöperatie O-gen zijn nauw betrokken bij de productie van de agrarische uitgave.

Artist impression laat 'De Puls' nu al shinen

19 oktober 2019 - Opeens sprong-ie eruit, tijdens het uitwerken van een hele serie opdrachten voor diverse vastgoedmagazines: de artist impression van De Puls, een multifunctioneel gebouw dat vanaf 2021 aan de A10 tussen de Zuidas en VU Medisch Centrum moet verrijzen. Vanwege de 'Amsterdamse School-architectuur' van de woontoren (links). Vanwege het 'stadsbos op hoogte' dat tussen de twee torens wordt aangelegd. En vanwege de quote van de Belgische landschapsarchitect Steven Delva: "Dus geen getrut in bakjes aan gevels maar echt een stuk landschap tussen twee torens, op een van de drukste plekken van Nederland." Ook bijzonder: de meeste artist impressions zijn zonovergoten, maar op deze van VMX Architects glimmen de straten van de regen en lopen mensen met paraplu's. De woontoren van De Puls baadt echter in een straal zonlicht die tussen de wolken door kiert. Vakwerk!

Zomertijd vol water

30 augustus 2019 - In de droge zomer van 2019 was 'water' het thema van Zomertijd, de zomerse weekendbijlage van de regionale kranten van de Telegraaf Media Groep. Ik interviewde enkele mensen met een 'watergerelateerd beroep', waaronder een zwemonderwijzers, een duiker en Spaarnelanden-medewerker Ed Dijkhuis die met zijn visvlet 'welvaartsafval' opvist in het oppervlaktewater in Haarlem en omgeving. Dat laatste item leverde, wat mij betreft, de mooiste foto op.  

Libero 30 tóch verschenen

7 april 2019 - Het ging niet zonder slag of stoot, maar #30 van Libero Magazine is tóch verschenen. Ondanks enorme last-minute-problemen bij de productie van de redactionele en commerciële pagina's, kon het jubileumnummer volgens planning op vrijdag 29 maart 2019 naar de drukker. Door een technische storing tijdens het drukken, moest de complete oplage vervolgens opnieuw worden gedrukt waardoor niet op 5 april maar pas op 8 april een begin kon worden gemaakt met de distributie. De fraaie cover van Libero 30, die een eerbetoon is aan de clubbladen die voetbalverenigingen voorheen zelf uitgaven, oogst veel lof.       

BASF Nederland nieuwe opdrachtgever

13 maart 2019 - Bureau De Geus heeft een nieuwe opdrachtgever: BASF Nederland, dat 'chemie creëert voor een duurzame toekomst'. De opdracht behelst de productie van een relatiemagazine dat eind 2019 moet verschijnen.

De Geus gaat circulair

5 januari 2019 Het begin van 2019 staat voor Bureau De Geus in het teken van de circulaire (bouw)economie. In 2050 moet Nederland circulair zijn. Begin vorig jaar is de Transitie-Agenda Circulaire Economie verschenen en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het uitvoeringsprogramma 2019. Voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is dat aanleiding een brochure/voortgangsrapportage uit te geven. De uitgave wordt gecoördineerd door Pact Public Affairs en Cees de Geus neemt een groot aantal teksten voor zijn rekening.

Tussen de bedrijven door: Libero 29

3 december 2018 Na een paar extreem drukke maanden, heeft Bureau De Geus het eind van het jaar in zicht. Voor diverse opdrachtgevers (o.a. NVM Business, Pact, Greenity, Cobouw, Roodbont Publishers en VG Visie), werd in relatief korte tijd een groot aantal reportages en interviews uitgevoerd. Min of meer tussen de bedrijven door, kon op de laatste dag van november ook #29 van Libero Magazine naar de drukker. Cees de Geus verzorgt de hoofd- en eindredactie en een groot deel van de fotografie, maar besteedt de meeste teksten dit seizoen uit aan andere tekstschrijvers. Sinds #28 neemt Related Graphic Media (RGM) in Amsterdam de vormgeving voor zijn rekening, terwijl het magazine wordt gedrukt door Print Consult in Hillegom.

'Koningin van IJmuiden' overleden

11 september 2018 Het was nog een beetje zoeken, in het voorjaar van 2017, naar de invulling van de serie 'Klassieker' in o.a. het Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander, maar na het interview met Helen Shepherd (waarschijnlijk het laatste met haar) wist Cees de Geus het zeker: hier zitten mooie verhalen in. Twee dagen na de publicatie van numero dertien ('t Is weer voorbij die mooie zomer' van Gerard Cox), overleed Helen Shepherd gisteren in haar woonplaats IJmuiden.

Kleine dilemma's

5 augustus 2018 ZIN! Achterraam open of achterraam dicht? Dat is een van de kleine dilemma’s waarmee Martijn van Haaster worstelt op een perceel aan de westrand van het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld, het Noordelijk Zandgebied, op een paar steenworpen afstand van de duinen en vuurtoren de Grote Kaap; als hij het achterraam van de trekkercabine open opent kan hij de rooimachine beter zien, horen en bedienen, maar als hij het raam sluit houdt hij het vele stof buiten dat de beddenrooier veroorzaakt. 

Uit: 'Ondanks droogte en hitte business as usual', een artikel  in #20 van Greenity, verschenen op 2 augustus 2018.

'Het rommelt in de verte...'

2 juni 2018 ZIN! ‘Het rommelt in de verte en het komt alsmaar dichterbij’, zingt zanger Huub van der Lubbe van De Dijk keer op keer dreigend in een van de weinige Nederlandstalige nummers met een verdwenen beroep in de titel: ‘Melkboer met de blues’. Behalve voor de melancholisch aangelegde melkboer die de hoofdrol speelt in de mooie ballade, kan het refrein ook model staan voor de vele beroepen die in de loop der jaren verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen. 

Uit: 'Het rommelt in de verte...', een artikel over verdwenen beroepen, op zaterdag 2 juni 2018 verschenen in diverse regionale kranten.

La Dolce Vita-achtige entourage

26 mei 2018 ZIN! In deze La Dolce Vita-achtige entourage is het niet moeilijk om de videoclip voor de geest te halen bij ‘You’, onmiskenbaar een klassieker in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek: twee verliefde stelletjes, in een Fiat 500 cabrio, op het strand en in een speedboot op het Lago di Garda of het Lago d’Iseo en tussendoor, eveneens in tijdloos zwartwit geschoten, beelden van Hermes achter een vleugel en zanger Marcel Kapteijn mét anonimiserende zonnebril achter een vintage Vector microfoon.

Uit: 'You, de wereldhit van Ten Sharp, 'the band from Purmerend' een artikel in het kader van de serie 'Klassieker', op zaterdag 26 mei 2018 verschenen in diverse regionale kranten.

'Een brug te ver...'

21 maart 2018 ZIN! Hoewel de steden vlakbij elkaar liggen, krijgen Arnhem en Nijmegen elk een eigen woonplatform: Nieuw Wonen Arnhem en Nieuw Wonen Nijmegen. “Een gezamenlijk woonplatform is zeker nog een brug te ver”, concludeerde een van de deelnemers met gevoel voor historie.

Uit: het verslag over de 'stationstour' van de NVM Nieuwbouwspecialisten in Arnhem, op 20 maart 2018.

Verhuizing binnen Hodshon Huis

4 maart 2018 - Van Unit E naar Unit D. Daar komt de verhuizing van Bureau De Geus op neer, binnen het Hodshon Huis aan het Spaarne in het centrum van Haarlem. Cees de Geus is zijn uitzicht op de rivier kwijt, maar heeft er een fraaie vleugelverdieping aan de achterzijde van het Haarlemse 'stadspaleis' voor teruggekregen. Hij deelt de ruimte sinds begin maart met diverse andere freelancers, waaronder Arthur Lubbers, Stefan de Groot, Ellen Nap, Mijke Morselt en Jeroen Gilles.

'Voor altijd de kroon op ons werk'

18 februari 2018 ZIN! Ik heb betere nummers geschreven, maar snap waarom ’Ruthless Queen’ onze grootste hit is geworden. Het momentum was er en we hebben er optimaal gebruik van gemaakt. Het zal altijd de kroon op ons werk blijven.

Uit: De kroon op het werk van Kayak, een artikel in het kader van de serie 'Klassieker', op zaterdag 17 februari 2018 verschenen in diverse regionale kranten.

'Stap over je twijfels heen en ga ervoor'

27 januari 2018 ZIN! Weet je wat het mooie is? Dat ik wat die voorganger destijds tegen mij zei nu zelf mag zeggen, tegen anderen: ik zie goud in jou, stap over je twijfels heen, en ga ervoor – net als ikzelf heb gedaan. 

Uit: Stap over twijfels heen en ga ervoor, een interview met de Haarlemse voorganger Walfried Giltjes in het kader van de serie 'Carrièreswitch', op zaterdag 27 januari 2018 verschenen in diverse regionale kranten.

Dreigende Dichter des Vaderlands 

19 januari 2018 - In de aanloop naar de Poëzieweek 2018 interviewde Cees de Geus Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin. Hoewel ze benadrukte dat ze weinig poëziekennis heeft, was Perquin te porren voor het idee om het gesprek af te sluiten met een kleine quiz waarbij ze al dan niet beroemde regels uit de Nederlandse poëziegeschiedenis zou raden. Het ging haar helemaal niet slecht af, maar de Dichter des Vaderlands moest het antwoord schuldig blijven op de beroemde eerste regels van ‘De Dapperstraat’ van J.C. Bloem. Waarop ze liet horen ook over humor te beschikken, althans daar gaan we veiligheidshalve maar even van uit: "Deze gedichtenquiz was een idee van jou toch? Dan kun je binnenkort een afgehakt paardenhoofd in je bed verwachten..."  Het interview stond op zaterdag 20 januari 2018 in diverse regionale kranten.

Onrustige nachten door 'Weekend'...

7 januari 2018 ZIN! Zowel wulps als een beetje houterig dansend en gekleed in een soort glitterblauwe overall met laag uitgesneden decolleté, playbackte Jerney Kaagman ‘Weekend’ het collectieve geheugen van Nederland in, ondertussen tal van mannelijke pubers onrustige nachten bezorgend.

Uit: Onrustige nachten door 'Weekend' - een artikel in het kader van de serie 'Klassieker', op zaterdag 6 januari 2018 verschenen in diverse regionale kranten.

Fay Lovski's klassieker

8 december 2017 - Platenmaatschappij WEA vond 'Christmas was a Friend of mine' maar niets en veroordeelde het nummer van Fay Lovsky in 1981 meteen tot verzamel-lp's van labels als K-Tel. Geheel op eigen kracht wist de single een jaar later de Top 40 te halen. Dat is een van de onthullingen die Fay Lovsky doet in een op zaterdag 8 december 2017 gepubliceerde aflevering van 'Klassieker', de door Bureau De Geus bedachte en uitgevoerde serie in o.a. het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander. De serie gaat begin 2018 verder, met een artikel dat is gewijd aan de hit 'Weekend' van Earth & Fire.  

Martin Buitenhuis terug naar z'n roots

 29 oktober 2017 - Op zaterdag 28 oktober 2017 was het in de serie 'klassieker' in diverse regionale kranten de beurt aan 'Stil in mij' van Van Dik Hout. Het interview met zanger Martin Buitenhuis vond plaats in zijn woonplaats Amsterdam. Net als Cees de Geus is de frontman van Van Dik Hout  geboren en getogen in de Kop van Noord-Holland, zodat er tussen de bedrijven door diverse (jeugd)herinneringen konden worden opgehaald. Anders dan gehoopt, kon Buitenhuis helaas niet onthullen over welke vrouw 'Stil in mij' gaat: "Als er een concrete naam was, zou ik ‘m noemen, maar die is er niet. ‘Stil in mij’ staat meer voor een soort gevoel, dat voor mij past bij die tijd en die leeftijd, bij de stad, bij uitgaan, bij feesten van de studentenvereniging…"

George Baker in serie 'Klassieker'

28 september 2017 - In de serie 'Klassieker' in diverse regionale kranten, was Hans Bouwens aan de beurt. Als George Baker had hij met de George Baker Selection in 1975 een wereldhit met 'Paloma Blanca'. Cees de Geus interviewde hem in juli in zijn woonplaats Waddinxveen, waarna het interview op zaterdag 28 september 2017 in onder andere het Noordhollands Dagblad en het Haarlems Dagblad stond. Mooiste quote: "We speelden het nummer voor het eerst live in Vlagtwedde en het publiek werd helemaal gek. We moesten het vijf keer spelen, toen lieten ze ons pas gaan. Niet veel later werd de single uitgebracht om meteen de Top 40 in te stuiven, tot aan de eerste plek. Met Duitsland voorop, volgde daarna de rest van de wereld.”

Leah versterkt 'Team Libero'

14 september 2017 - Leah de Geus (18) is toegetreden tot Team Libero. Na in juni te zijn geslaagd aan het gymnasium, heeft ze besloten een tussenjaar te nemen teneinde zich te oriënteren op een vervolgstudie. In dat tussenjaar gaat ze reizen en werken, onder andere bij Libero Magazine waar ze onder andere de administratie en social media voor haar rekening neemt.

Voorbereidingen Libero 24 gestart

1 juli 2017 - Libero Magazine maakt zich op voor een nieuw seizoen. Met een informele redactieborrel beginnen deze week de voorbereidingen voor #24, dat eind augustus moet verschijnen. Bureau De Geus is uitgever van Libero Magazine, dat gratis wordt verspreid via alle voetbalkantines in de gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Zandvoort.

De man van 'terug naar de kust'...

 28 mei 2017 ZIN! Zowel in De Lindenboom als even later op straat, op weg naar zijn stamcafé De Slock, wordt De Winter voortdurend gegroet door dorps- en eilandgenoten; hij kent hen en zij kennen hem, als journalist, als ezelliefhebber én als de man van ‘Terug naar de kust’. 

Uit: Een leven lang 'terug naar de kust' - een artikel in het kader van de serie 'Klassieker', op zaterdag 27 mei 2017 verschenen in diverse regionale kranten.

Serie 'Klassieker' van start

4 maart 2017 - In o.a. het Noordhollands Dagblad en het Haarlems Dagblad is op zaterdag 4 maart de serie 'Klassieker' van start gegaan. In de eerste aflevering staat 'House for sale' van de Zaanse band Lucifer centraal. De serie is bedacht en wordt uitgevoerd door Bureau De Geus en krijgt een driewekelijkse frequentie.

Foto-wedstrijd Libero slaat aan

21 januari 2017 - 'De bal is rond' is de naam van de fotowedstrijd van Libero Magazine die in september 2016 is geïntroduceerd. Met dank aan Ralph de Zwart van The Vintage Store en The Outlet Factory (TOF), die iedere keer de prijs beschikbaar stelt: een waardebon van honderd euro. Op de foto heeft De Zwart de waardebon net overhandigd aan Wendy Pronk, die de december 2016-editie van de fotowedstrijd won met een actiefoto van haar zoon Luca, keeper bij de IJmuider voetbalclub Stormvogels.

'Zomertijd' behoort tot verleden 

2 september 2016 - Gerard Cox zong het al 'Het is weer voorbij die mooie zomer'. En hoewel er voor volgende week mooi weer is voorspeld, geldt dat zeker voor 'Zomertijd', de zomerbijlage van het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad, de IJmuider Courant en de Gooi- en Eemlander. Cees de Geus schreef er een aantal artikelen voor, met als sluitstuk een dubbelinterview met klinisch psychologen Carino Ros en Harry Horsman van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Gerard Cox zong het al 'Het is weer voorbij die mooie zomer'. En hoewel er voor volgende week mooi weer is voorspeld, geldt dat zeker voor 'Zomertijd', de zomerbijlage van het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad, de IJmuider Courant en de Gooi- en Eemlander. Cees de Geus schreef er een aantal artikelen voor, met als sluitstuk een dubbelinterview met klinisch psychologen Carino Ros en Harry Horsman van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.de Geus schreef er een aantal artikelen voor, met als sluitstuk een dubbelinterview met klinisch psychologen Carino Ros en Harry Horsman van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

De Geus wordt uitgever

10 juli 2016 - Libero Magazine heeft een nieuwe uitgever: Bureau De Geus. In het seizoen 2016/2017 zal het blad over amateurvoetbal in o.a. Haarlem, Heemstede, IJmuiden, Zandvoort en Bloemendaal vier keer verschijnen. Libero Magazine krijgt enkele nieuwe rubrieken én columnisten, waaronder Jacques Ros, Heleen Ronner en Bert Hartman. Bureau De Geus blijft de (hoofd)redactie verzorgen. Dankzij adverteerders als AKTUA Vastgoed, The Vintage Store, The Outlet Factory en Cornelis Vrolijk blijft Libero Magazine een gratis blad, dat wordt verspreid via voetbalkantines en -clubhuizen. De vorige uitgever van Libero Magazine was Tenthof Media. 

 Brochure goed ontvangen

10 mei 2016 - 'Samen bruggen bouwen - vijftig visies op de vastgoedmarkt van morgen' is de titel van een boek dat vorige maand werd aangeboden aan Ger Hukker, 'bruggenbouwer' en scheidend voorzitter van de NVM. In opdracht van PACT Public Affairs leverde Bureau de Geus negen bijdragen aan het boek dat, getuige de vele positieve reacties, veel stof tot nadenken geeft én een lange houdbaarheid heeft. In het boek geven een groot aantal betrokkenen hun visie op de vastgoedmarkt van morgen. Bureau De Geus interviewde onder andere hoogleraar Dirk Brounen, de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens, BNA-voorzitter Nathalie de Vries en BPD-directeur en hoogleraar Friso de Zeeuw die zoals altijd geen blad voor de mond nam. "Het door trendy stadskabouters gepropageerde ‘Wilde Wonen’ blijft marginaal. Een flink deel van de 80.000 woningen die de komende periode jaarlijks moeten worden toegevoegd aan de voorraad, zal weer bestaan uit rijtjeshuizen."

Biografie 'Ernst' binnenkort in het HN

22 maart 2016 - In het meinummer dat geheel in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog, wijdt het Historisch Nieuwsblad een artikel aan Ernst Bakker uit Santpoort-Zuid. Het artikel is geschreven door Bureau De Geus. Eerder schreef Cees de Geus ook al zijn biografie. De in Amsterdam geboren en getogen Bakker (91) bracht een groot deel van de oorlog als dwangarbeider door in Berlijn. Na de bevrijding werkte hij enkele maanden als oorlogsfotograaf voor de Amerikanen. In die hoedanigheid was hij aanwezig op de Conferentie van Potsdam en stond hij, vermoedelijk als enige Nederlander ooit, oog in oog met Churchill, Attlee, Truman én Stalin. De biografie diende als basis voor het artikel, maar er waren enkele extra gesprekken met de Santpoorter nodig om het bijzondere oorlogsverhaal rond te krijgen.

Brochure valt in goede aarde

15 februari 2016 - De brochure 'Een nieuw leven - nieuwe bestemming voor leegstaande kantoren' is goed ontvangen. Mede dankzij de brochure kreeg de (potentie van) herbestemming van leegstaande kantoren veel aandacht in de landelijke media, waaronder De Telegraaf. En dat was precies de bedoeling van de opdrachtgever, NVM Business. Ondersteund door bureau FIeR door Hartman verzorgde Bureau De Geus vrijwel alle teksten en een deel van de foto's voor de brochure.

Pieter Heerma (CDA) in 'De Achterkamer' 

6 februari 2016 - In de serie 'De Achterkamer' in het Noordhollands Dagblad  een interview met CDA-politicus Pieter Heerma, inderdaad, de zoon van... "Mijn vader nam me vaak mee de polder in, om weidevogels te spotten of om kievitseieren te zoeken. Zelf ben ik geen vogelaar maar als ik op Texel, Vlieland of Terschelling fiets, mijn favoriete Waddeneilanden, is er geen kievit die me ontgaat."

Duizend woorden

BLOG - 9 maart 2016 - Net als tekstschrijvers zijn fotografen een apart slag volk. In deze eerste blog op de nieuwe site van Bureau De Geus wil ik het hebben over de bedenkelijke subcategorie die zich tijdens een gezamenlijke opdracht te pas en te onpas en gevraagd en ongevraagd laat ontvallen dat ‘een foto meer zegt dan duizend woorden’. De te fotograferen en te interviewen persoon staat er vaak wat schaapachtig bij en terecht, want in het bijzijn van een tekstschrijver is het natuurlijk een heel arrogante en zelfs beledigende opmerking. Ik broed dan ook al jaren op een dodelijke repliek en heb dit bedacht: “Ja, vast. Schiet nou maar op, want ik heb minstens tweeduizend woorden nodig om nog wat te maken van die nietszeggende foto van jou.”

 Te lang hè, en te lief? Zonder uit te zijn op een duurzame polarisatie tussen fotograferen en tekstschrijvers (ik ken ook veel aardige, bescheiden en vooral ook goede fotografen die foto’s maken die soms écht meer zeggen dan duizend woorden) hou ik me dan ook aanbevolen voor snediger en bijtender alternatieven…